Коледната елха:

Коледната елха е един от най-популярните символи на Коледа. Коледната елха може да се украси няколко дни преди Коледа и украсява дома чак до 6 Януари.

Коледната елха се свързва с Дядо Мраз, който поставя толкова очакваните подаръци. Нейната история е много дълга и в различните държави е имало различни обичаи свързани с нея:

За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните и? вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци.

В Швеция елхата се украсява от бащата. Никой друг няма правото да я вижда до раздаването на подаръците.
Вместо елха, виетнамците пък украсяват клоните на прасковата.
В страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците уреждали коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война.

Коледна елха

Така елхата станала една от най-популярните в България. Тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 година е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.

В Япония коледното дръвче е популярно вече и там,макар че повечето японци не са християни.

Напоследък в Китай стана много модно да се ходи на църква по Коледа.Макар че по-голямата част от китайците не са християни,те с интерес слушат на китайски език празничните коледни литургии в католическите храмове.

Виж още:
- История на Дядо Коледа
- Песни за Дядо Коледа
- Адрес на Дядо Коледа

- Лапландия
- Коледна елха

- Коледен чорап 

Дядо Коледа

История на Дядо Коледа

Коледа

Песни за Дядо Коледа

Адрес на Дядо Коледа

Лапландия

Коледната Елха

Има ли Дядо Коледа

Дядо Коледа на различни езици

Легенда за коледния чорап

Коледни картички

Картинки с Дядо Коледа

Къде е Дядо Коледа

Дядо Коледа Игри

Елените на Дядо Коледа

Дядо Коледа Стихотворения